آسانسورها از بخش های و قطعات متنوعی طراحی و تولید شده اند که یکی از آنها تابلو فرمان آسانسور می باشد. بخش های الکتریکی و کنترلی آسانسور روی تابلو فرمان نصب شده اند و به همین دلیل این بخش را مرکز پردازش عملکرد هر یک از انواع آسانسورها می دانند. اعلام وضعیت های مختلف روی این بخش خودش را نشان می دهد و شما می توانید از این طریق آنها را به خوبی مشاهده کنید. این بخش از آسانسور نسبت به دیگر بخش ها از حساسیت بسیار بالاتری برخوردار است. در واقع اگر کوچکترین اختلالی زمان نصب آن انجام شود به طور کلی عملکرد آسانسور را دچار ایراد می سازد.
هر یک از آسانسورها بسته به نوع خاصی که دارند تابلو فرمان نصب شده روی آنها هم ویژگی های خاصی خواهند داشت که هر یک از عملکردهای آسانسور روی آن است و به خوبی کنترل می شود. حرکت دادن و سرعت موتور اصلی به وسیله این بخش می باشد و ایمنی های لازم را در این بخش می توانید اجرا سازید. در واقع باید بدانید اگر این بخش دارای اختلال و ایراد شود به طور کلی روند حرکتی و عملکردی آسانسور هم دچار ایراد می شود. برخی از انواع تابلو فرمان آسانسور که شما باید با آنها آشنایی داشته باشید را در ادامه معرفی می کنیم.
بخوانید : نیروی محرکه در آسانسور چیست ؟ ، روش های حرکت آسانسور چگونه است ؟ ، علت توقف آسانسور بین طبقات چیست ؟
معرفی انواع تابلو فرمان آسانسور :
به طور کلی باید بدانید که تابلو فرمان آسانسور دو نوع می باشد و هر یک از آنها موتور گیربکس ویژه و مخصوص به خود را دارند. این مدل که هر یک از آنها روی آسانسورهای مشخص شده ای نصب می شوند عبارت هستند از :
-
تابلو فرمان های تک سرعته :
در این تابلو فرمان ها کنترل دور موتور و یا درایور وجود دارد که شما می توانید با تغییر دادن سطح ولتاژ و فرکانس روی آن شرایط مطلوبی را برای راه اندازی موتورهای آن فراهم کنید آنها به راحتی می توانند سرعت و گشتاور را در موتور تغییر دهند تا کارکرد آن را آسان تر سازند. ولتاژ و فرکانس های روی آن به خوبی کار ی کند و حرکت آسانسورها را نرم می سازد. در واقع شما باید بدانید در آن دسته از آسانسورهایی که تابلو فرمان های یک سرعته نصب می شود شما اصلا با مشکل تکان خوردن مواجه نمی شوید.
-
تابلو فرمان های دو سرعته :
در این نوع از تابلو فرمان آسانسور از موتوری استفاده می گردد که سیم پیچ آن دو عدد می باشد و شما می توانید دو سرعت متنوع روی آن ایجاد نمایید. نحوه اصلی عملکرد روی آنها به این صورت است که زمان حرکت از حالت سکون موتور آنها با دور تند حرکت کردن را آغاز می کند. این دور موتور سرعت در عرض یک ثانیه تغییر می کند و برای بالا رفتن آسانسور دور موتور را تغییر می دهد. اما زمانی که آسانسور می خواهد در طبقه مورد نظر توقف نماید دور آن عوض می شود و شما ساید متوجه عوض شدن دور موتور آن شود. بر این اساس شما باید بدانید که در انیی نمونه از آسانسورها شما احتمال دارد تکان خوردن را تجربه کنید. مصرف برق در این نمونه از تابلو فرمان ها تا حدودی بالاتر می رود.
بخوانید : آشنایی با انواع سیستم های کنترل آسانسور ، 5 مورد از معیارهای انتخاب تابلو فرمان های رله ای
وظایف تابلو فرمان آسانسور :
هر یک از بخش هایی که روی آسانسور نصب می شوند وظایف متنوعی بر عهده دارند و شما باید بدانید که تابلو فرمان آسانسور هم وظایف متنوعی بر عهده دارد. برخی از اصلی ترین و مهمترین این وظایف عبارت است از :
- کنترل کردن آسانسور برای حرکت و تنظیم نمودن سرعت موتور اصلی نصب شده روی آسانسور یکی از مهمترین و اصلی ترین وظایف آن می باشد.
- پردازش کردن درخواست ها از طبقات آسانسور و کابین هایی که روی آسانسور نصب شده است.
- هر یک از تجهیزاتی الکترونیکی که روی آسانسور نصب می شود را این بخش به بهترین نحو ممکن کنترل می کند. در واقع شما باید بدانید ترمز ها، کابین، سوئیچ ها و …. با استفاده از این بخش به بهترین نحو ممکن کنترل می شود.
- پردازش درخواست های الکتریکی و پاسخ گویی به بخش های متنوع آسانسور از دیگر وظایف این بخش می باشد.
- حفاظت الکترونیکی از تجهیزاتی که روی آسانسورها وجود دارد.
- در هر لحظه وضعیتی که آسانسورها دارند و موقعیت کابنی را این بخش به بهترین نحو ممکن انجام می دهد.
- ایمنی های لازم و نظارت دقیق روی حرکت کابین آسانسور از دیگر وظایف تابلو فرمان آسانسور می باشد. در واقع شما باید بدانید هر یک از انواع حرکت هایی که آسانسور دار در این بخش به بهترین نحو ممکن کنترل می شود تا ایمنی های لازم را داشته باشد و قدرت به دست آورد.
- هر یک از اجزای نصب شده روی این بخش وظیفه متنوعی دارند و آنها به تغذیه های متنوعی نیاز پیدا می کنند. باید بدانید که شما آنها را نمی توانید به خوبی کنترل کنید و نصابان در این زمینه تخصص دارند.